Diskuze: otok ruky po zlomenině

20.2.2014Naďa

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je normální, že mám oteklou ruku po i týden po sundání sádry. Zlomeninu jsem měla na levé ruce. Doktor říká, že to je normální, ale mě se to nezdá. Ruku držím nad úrovní hlavy - nic víc prý dělat nemusím. Je něco co bych mohla dělat víc? Je mi to dost nepříjemné a ráda bych se toho otoku zbavila. Předem velice děkuji za jakoukoliv odpověď!

20.2.2014Jitka Kobrová

Dobrý den, Naďo. Týden od sejmutí sádrové fixace je existence otoku sice ještě v normě, ale sledujte, jestli má otok tendenci k ústupu, jestli se mění během dne nebo ne. Někdy se totiž může (obzvláště u citlivějších pacientů) objevit tzv. Sudeckův syndrom, což by byla komplikace v hojení... To je ovšem jen hypotéza a je vhodné toto potvrdit na rentgenu. Ortopedi jsou většinou dost skoupí a často pacientovi neřeknou všechny možnosti doléčení stavu. Ideálně byste měla nastoupit rehabilitaci nebo alespoň konzultaci od fyzioterapeuta a ten Vám doporučí, jestli je pro Vás nutná lymfodrenáž, rehabilitační cvičení, aby se plně obnovil rozsah pohybu, svalová síla aj. U vašich obtíží by se určitě uplatnila aplikace kinesio tapu, konkrétně lymfatická korekce k redukci otoku. Pro více informací můžete využít kontaktu jitka@rehasport.cz nebo telefonní číslo +420 602 777 701. Více na http://www.rehabilitace.rehasport.cz/

5.7.2014Petra

Dobry den, chtela jsem se zeptat dne 4.6.jsem si po pada z kola nalomila clunkovou kost v zapesti leve ruky. 4tydny sadrova fixace i s fixaci palce.Tuto stredu mi sundali sadru prsty bez otoku prokrvene hybnost dobra ztuhlost zapesti rtg. hojeni-bez disl. chodim na rhb ale zapesti i s prsty mam otekle pri bolestech leduji.Otok neustupuje je to normalni po sundani sadry.Dekuji za odpoved.

8.7.2014Dušan

Petro, buďte v klidu, to je normální. Ale můžete jít tomu štěstíčku trochu naproti... Ledování bych zaměnil za chlazení, zařadil bych lymfotaping předloktí a ještě bych to podpořil Wobenzymem nebo ještě lépe Phlogenzymem. A polohováním také nic nezkazíte. Víc mě nenapadá:-). Hezký den!

9.7.2014Jitka Kobrová

Dobrý den, Petro. Z dotazu vyplývá, že po té, co Vám sundali sádru, byla ruka (prsty) bez otoku ("Tuto stredu mi sundali sadru prsty bez otoku....") ? Otok se tedy dostavil až za několik dní po sejmutí sádry? Nebo jste ruku pociťovala oteklou i pod sádrou? Jinak doporučuji určitě "pouze" chladit, ne ledovat. Čím prudčeji postižené místo "zmrazíte", tím prudčeji se do něj "nahrne" krev a lokalita se prudkým prokrvením prohřeje a může se zvýšit nabídka otoku.

9.7.2014petra

Dobry den,otok byl uz kdyz jsem sadru mela jen prsty byli otekle ale tak 3dny pote opadl pak az po sundani sadry hned druhy den ruku chladim otok stale stejny. Nejvice je otekly palec ten jsem mela take v sadre nemohu prsty vubec pokrcit ale hybat ano.Brani tomu nejspis otok. DEKUJI za odpoved s pozdravem Petra

21.7.2014Jitka Kobrová

Dobrý den, Petro. Pokud je tomu jak říkáte, rozsahu pohybu do ohnutí prstů bude bránit otok. Kromě polohování nad hlavu a chlazení bych tedy určitě doporučila lymfotaping ruky a předloktí. Ideálně v kombinaci s ruční lymfodrenáží horních končetin. Pokud jste z Prahy či okolí, můžete se objednat i ke mně (602 777 701 nebo na rehabilitace@rehasport.cz). Co se týká farmakoterapie, při otocích po úrazech a operacích se často s dobrým efektem užívá Aescin. Je k dostání bez předpisu. Jeho užití dle Vašeho zdravotního stavu však konzultujte s magistou v lékárně.

24.9.2015Andrea

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda 4 týdny po zlomenině druhého článku prstu na noze, může být stále velmi oteklý a zbarvený. Před týdnem nebyla kůstka stále srostlá, na kontrolní RTG mám jít až za měsíc. Prst neohnu, brání tomu ten otok. Bolí to málo, mazat mám Liotonem. Děkuji za odpověd Andrea

25.9.2015Marcela Marková

Dobrý den Andreo, zlomenina se hojí 6 týdnů a provází ji vždy otok, který souvisí s poškozením měkkých tkání. Lioton máte i z důvodu lepšího vstřebávání hematomu. Doplnila bych Aescinem, který jak uvádí Jitka Kobrová dobře redukuje otok. Nevím, zda nohu zatěžujete, ale v každém případě bych doporučila klidový režim a polohování dolní končetiny do zvýšené polohy. Je možné provést lymfatickou korekci kineziotapingem. Přeji pěkný den. Marcela marková

25.9.2015Andrea

Děkuji za odpověď. Aescin k tomu beru 2x denně tabletu. Co myslíte tím zatěžovat? Pokud jsem musela chodit, pak mi bylo doporučeno po patě, a po poslední kontrole řekl lékař mírně začít zatěžovat, avšak nesportovat. Takže stále pokud chodím, pak opatrně přes patu. V práci mám nohu zvedlou /mám sedavé zaměstnání/, doma taktéž. Vyčkám dalších 14 dní, zda se to zlepší. Budu mít i kontrolní RTG. O lymfatické korekci jak píšete si určitě přečtu a popř. se na ni přeptám. Hezký den a ještě jednou děkuji. Andrea

29.9.2015Jitka Kobrová

Dobrý den, Andreo. "Zatěžováním" v případě dolních končetin je myšleno zejména zatěžování chůzí a stojem- tj. vlastní hmotností těla. Na otoky dolních končetin má ovšem negativní vliv i gravitace, takže sedavé zaměstnání, kdy je noha v nevýhodné pozici (směrem dolů) otok v místě úrazu udržuje. Proto je vhodné polohování do zvýšené polohy, jak radila výše již Marcela Marková. Otok pak může snáze "odtékat".

6.10.2015marie

Dobry den.chtela jsem se prosim zeptat.mela jsem naprasknutou kost v zapesti.po mesici mi sundali sadru a dali na dalsi tri tydny ortezu.mam vsak stale bilesti az nekdy nesnesitelne.boli to v zapesti projizdi i hrbetem ruky.nekdy i k loktu.ted nemohu ani pohnout palcem.bolest jde do zapesti.na kontrolu mam jit az 22.10. Nevim jestlu je tato bolest normalni a nevim jestli to do te doby vydrzim.prosim o radu.dekuji

7.10.2015Marcela Marková

Dobrý den Marie, s kontrolou na ortopedii nebo chirurgii bych neotálela. Mohlo dojít k poškození nervu a čím déle tento stav bude trvat, může dojít k nevratným změnám - tj. změna citlivosti a porucha hybnosti. Přeji pěkný den. Marková Marcela

16.10.2015Andrea

Dobrý den,dnes jsem byla na kontrolním RTG a u lékaře. Srostlo vše jak mělo,ale prst neohnu a je stále nateklý (měla jsem zlomeinu druhý článek prstu na pravé noze, psala jsem výše) Řekl mi, že se to tak někdy stává při zlomeninách, že se obalí kost??? a prst tak zůstane vlastně oteklý napořád. Dostala jsem regabilitace, a možná se to prý zlepší. No jsem z toho rozčarovaná, protože s prstem téměř nehýbu a je opravdu nevzhledný :-( co víc pro to můžu udělat já sama, než začnu rehabilitovat? Při normální chůzi nebolí, při sportu bolí spíše nárt než prst. Je to 7 týden od úrazu. Děkuji za radu Andrea

23.10.2015Marcela Marková

Dobrý den Andreo, nepodléhejte panice. Určitě choďte na doporučenou rehabilitaci. Cvičení se může doplnit magnetoterapií nebo vířivkou. Přeji pěkný den. Marcela Marková

25.11.2015Rozi

dobry den pred 2 dny jsem spadla na bricho bouchla se do kolene panve oka hlavy a zapesti asi zlomene. natekly prsty a bolest v zapesti mam taky problemy s lymfou mela jsem lymfatickou uzlinu a jesce mam malou na krku tak jestli to nejak vadi byla sem u doktora ale na ukrajine na rtg a tam jakoze nic nemam no ja sem neco videla rekli koupit mast my ji nekoupily dala sem si zapesti do topfit a satku nekdy sundavam mela sem ho v obvazu dnes sem chladila pak sem mela modry prsty dost se bojim ale furt sou natekly tak jak byjste poradila treba jidelnicek piti atak at to do pondely vydrzim.

28.11.2015Jitka

Dobry den,16.9.jsem si zlomila zapesti.po dalsich kontrolach a rehabilitacich na boku zapesti male boulicky,az paliva bolest vystrelujici do poloviny zapesti.je to normalni? Lekar mi jen pridal rhc s tim,ze rentgen je vporadku

2.12.2015Marcela Marková

Dobrý den Rozi, omlouvám se za pozdní odpověď. Doufám, že jste již navštívila lékaře, který Vás po úraze ošetřil. Chladivý obklad se dává pouze na 15-20 minut několikrát denně. Prsty by modrat neměly. Uzliny, pokud máte nedůvěru k lékaři na Ukrajině, si nechte znovu vyšetřit. Přeji pěkný den Marcela Marková

2.12.2015Marcela Marková

Dobrý den Jitko, pokud docházíte i nadále na rehabilitaci, poraďte se přímo u vašeho fyzioterapeuta. Může jít o Trps (trigger points) - neboli spoušťové body, které vznikají po mechanické mikrotraumatizaci svalu. Přeji pěkný den Marcela Marková

4.12.2015Milada

Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám zlomenou pravou ruku v lokti mám už 14 dni sádru a stále otekle prsti je to v normálu dekuji

9.12.2015Marcela Marková

Dobrý den Milado, určitě bych si došla na kontrolu k lékaři. Pokud jsou oteklé prsty, které mohou být promodralé, nebo se sníženou citlivostí, může jít o příliš těsnou sádru. Návštěvu lékaře neodkládejte. Přeji pěkný den. Marcela Marková

22.1.2016Aneta

Dobry den,zlomila jsem si levy loket,musela jsem jit na operaci-13.1.2016. Dlahu uz nemam. Citlivost, teplota i otok jsou celkem v norme,ale udelala se mi modrina v miste rezu,ale take na celem zapesti, provazena bolestivosti na dotyk. A promodrala kuze je i v miste clanku prstu tez ruky. Je to tak normalni? Kam az se to muze posunout? Ve stredu mam jit na vyndani stehu.. Dekuji za odpoved

25.1.2016Jitka Kobrová

Dobrý den, Aneto. Pokud se modřina objevila po operaci nebo po úrazu, pak je to normální. Pokud si nejste tohoto vědoma, tak to určitě sdělte lékaři až půjdete na extrakci stehů.

26.2.2016Iva

Dobry den,jsem po zlomenine zapesti..ruku mi dvakrat rovnali a po 6ti tydnech mi sundali sadru.Ruku mam v orteze a pristi tyden nastupuji na rehabku.jde mi o to,ze po sundani sadry se mi otok rozlil od zapesti k prstum a citim bolest v okoli kloubu.Je to normalni..nevim jestli je to jeste ke zlomenine nebo k tomu rovnani,jak mi to tahaly za prsty,nebo je to spatne?bolest citim stale v zapesti..dekuji

2.3.2016Marcela Marková

Dobrý den Ivo, otok po sejmutí sádry může být přítomen. Určitě polohujte ruku do zvýšené polohy, mohou pomoci i manuální nebo přístrojové lymfodrenáže. Určitě se domluvíte na rehabilitaci, kam budete docházet. Přeji mnoho zdaru. Marcela Marková

13.4.2016Petr

Dobrý den. 20.2 jsem si v práci zlomil 2 článek s dislokaci kloubu na ukazovali levé ruky. Byl jsem operován, prst byl srovnán statkem. 3.4 my sundaly sádru a fixační drát vyndaly. Od te doby mám prst otekly převážně u kloubu mezi druhým a posledním článkem. Doktor jen řekl ze mám rehabilitovat a prst ohýbat. Ten vsak ohňů jen minimálně. Jakoby se o něco zastavil a dal ohnout nebo narovnat nešel. Je možné ze je to způsobeno otokem? Jak mám pokračovat v rehabilitaci ? Nebo mám navštívit chyrurgii? Děkuji za odpověď.

14.4.2016Jitka Kobrová

Dobrý den, Petře. Ano, rozsah pohybu může limitovat otok. Prosáklé tkáně nejsou tak pružné a otok i mechanicky brání v přirozeném rozsahu pohybu. Bylo by vhodné v rámci rehabilitačních postupů nejdříve redukovat otok (lymfotape, lymfodrenáž), a tím se uvolní hybnost a budete moci lépe cvičit včetně posilování svalů ruky.

8.9.2016Draha Houbová

Dobrý den, 12.7. jsem uklouzla na mokré podlaze a zlomila si malíček, současně jsem si narazila nohu z boku. Malíček už je zahojený, ale malíček i vedlejší prst jsou stále trochu nateklé, při delší chůzi mi bolí i noha v nártu, i ten je trochu nateklý. Předtím jsem měla dost dlouho bodavou bolest v malíčku, ale ta už přestala. Za týden jedu na Ischii, nemůžu si uškodit koupáním v termálech?Děkuji za odpověď.

8.9.2016Draha Houbová

Dobrý den, 12.7. jsem uklouzla na mokré podlaze a zlomila si malíček, současně jsem si narazila nohu z boku. Malíček už je zahojený, ale malíček i vedlejší prst jsou stále trochu nateklé, při delší chůzi mi bolí i noha v nártu, i ten je trochu nateklý. Předtím jsem měla dost dlouho bodavou bolest v malíčku, ale ta už přestala. Za týden jedu na Ischii, nemůžu si uškodit koupáním v termálech?Děkuji za odpověď.

9.9.2016Marcela Marková, DiS, rehabilitace Rehasport

Dobrý den paní Houbová, zlomenina se hojí 6 týdnů a většinou ji provází otok. Podle vámi udaného data úrazu jste v hojení necelé 2 měsíce.Otok se vstřebává po aplikaci studených zábalů/ev. Prieznicz, polohováním dolní končetiny do zvýšené polohy, aplikací kineziotapu, cvičením cévní gymnastiky. Nejsem schopná odpovědět, zda jsou v tomto případě termální lázně vhodné. Zkuste se informovat v lymfologickém centru - CPM (centrum preventivní medicíny) Londýnská. Přeji pěkný den. M.M.

13.9.2016Lucka Hat

Dobrý den, po pádu z kola bylo podezření na zlomeninu hlavičky vřetenní kosti v lokti, dostala jsem sádrovou dlahu do kontroly. Za týden kontrolní rentgen potvrdil zlomeninu - sádrovou dlahu dotáhli "škrobákem". Po dalších dvou týdnech (3 týdny po úrazu) sádru sundali a rentgen bez sádry ukázal, že zlomenina není. Jsem druhý den po sundání, ruka hodně bolí a je trochu oteklá. Bolí kloub na vnější straně zápěstí (dle RTG v pořádku) a ruka od zápěstí k lokti, hlavně při rotaci. Mám to jen od lékaře zavázané elastickým obinadlem. Chci se jen zeptat, zda ruku používat/namáhat/cvičit nebo spíš v klidu.

13.9.2016Mgr. Jitka Kobrová, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den, Lucko. Po sundání sádrové fixace by měla začít včasná rehabilitace. takže odpověď na Vaší otázku je ano, hýbat rukou, používat jí a cvičit, ale bylo by vhodné, abyste tak konala na základě doporučení a edukace fyzioterapeutem. Odborný lékař, který Vás ošetřoval, by Vám po takovém úrazu (navíc když je stav po sundání fixace takový, jaký popisujete) měl sám předepsat FT poukaz na rehabilitaci. Pokud tak neučinil, objednejte se k němu na kontrolu a nechte si poukaz předepsat.

14.9.2016Martina

Dobrý den, Měla jsem zlomeninu vřetenní kosti levé ruky. Sádru jsem měla 4 týdny a po 4 týdnech mi doktor laskavě oznámil, že se mi kosti pohly a mohu mít problémy s volární flexí, i když v třetím týdnu bylo vše o OK. Pohrozil mi, že pokud mě to bude omezovat nezbyde mi nic jiného, než operace. Je možné, že se mi kosti hly v 4. týdnu fixace? Rehabilitace bohužel mají volné až za měsíc a já ani nemám možnost se připravit na nejhorší. Jinak po sundání sádry mám mírný otok to je nomální? Děkuji za odpověď

3.10.2016Mgr. Jitka Kobrová, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den, Martino. To, že máte po sundání lehký otok bych neviděla jko nic nestandardního... Netuším, co jste během období se sádrou dělala, ale je možné, že i ve 4. týdnu, pokud dojde k pádu, uhození se do fixované ruky apod., k posunu kostí dojde.

19.12.2016Michala

Dobrý den, mám tříštivou zlomeninu paže a měla jsem i vykloubený loket. V lokti se mi stále i po 2 měsících drží otok (už menší). Chodím na rehabilitace a bylo mi doporučeno držet ruku nahoře. Mohla bych nějak napomoct tomu aby otok zmizel, nemohu kvůli tomu pořádně skrčit ruku. Děkuji předem

2.1.2017Mgr. Jitka Kobrová, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den, Michalo. Polohování do zvýšené polohy lze doplnit o chlazení (zejm.pokud je krome otoku přítomna i bolest), lymfotaping a lymfodrenáž (ideálně ruční). V případě, že jste z Prahy a okolí neváhejte kontaktovat http://rehabilitace.rehasport.cz/praha/

23.5.2017Anomynous

Dobrý den, před 6 týdny jsem si zlomil 4 prsty v nártu. Před týdnem mi sundali sádru. Noha mi splaskla ale při nazutí boty mi oběd natéká stejně jako při doslapovani. Doktor mi předepsal rehabilitaci. Nevím zda je tak obrovský otok po 6 týdnech normální. Děkuju předem za odpověď

29.5.2017Mgr. Jitka Kobrová, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den, ano, je to, bohužel, normální... Noha je většinu času kolmo do země a gravitaci znesnadňuje vstřebání otoku. Co nejčastěji se snažte polohovat dolní končetinu do zvýšené polohy a pořiďte si kompresní podkolenky. To by jako základ v boji proti otoku mělo stačit. Rehabilitací, eventuelně lymfodrenáží lze ještě redukci otoku podpořit více.

21.8.2017Petr

Dobrý den, po zlomenině pažní kosti pouze v ortéze již 20dnů je pořád otok v loktu poměrně velký při pohmatu trošku bolí pomalu ustupuje je to v pořádku kontrolu mám až 5.9.2017 Děkuji

29.8.2017Mgr. Jitka Kobrová, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den, Petře. A jaký je, prosím, Váš dotaz?

25.10.2017Jana

Dobry den mam dotaz,12.9sem upadla

25.10.2017Jana

Dobry den mam dotaz,12.9sem upadla a zlomila sem si malicek na leve ruce,13.10mi sundali sadru,stim ze mam od 24.10zacit chodit na rehabilitace.ale mam porad otekly malicek jak ten otok muzu zmirnit,dekuju

30.10.2017Mgr. Jitka Kobrová, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den, Jano. Snažte se přes den mít horní končetinu ve zvýšené poloze (levou ruku na hlavu), v případě nutnosti chladit (ne ledovat). S magistrou v lékárně zkuste zkonzultovat užití léku Aescin (na snížení otoků). Ideální by byla manuální lymfodrenáž. Pokud jste z Prahy a okolí, můžete mě v pracovní dny mezi 8-20 h kontakrovat na telefonním čísle 602 777 701. Více informací naleznete na: http://rehabilitace.rehasport.cz/

30.10.2017Vanda

Dobrý den, prý lze také využít vysokointenzivního laseru pro snížení otoku. Vanda

2.11.2017Mgr. Jitka Kobrová, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den, Vando. Vysokovýkonový laser (HIL) není primárně určen k léčbě otoků, avšak u mnohých druhů otoků může pomoci k jejich redukci. Je nutné si však uvědomit, že otok není diagnóza, ale příznak a je nutné odlišovat primární příčinu otoku. HIL působí primárně biostimulačně, tj. podporuje růst a hojení tkáně na buněčné úrovni. Dále je hojně využíván pro svůj analgetický efekt (tlumení/odstranění bolesti). Fotomechanická vlna laserového světla prostupuje jednotlivými vrstvami tkání a stimuluje volná nervová zakončení a blokuje tak průchod bolesti nervovým systémem, což přináší okamžitý analgetický efekt. Je pravda, že mechanická vlna stimuluje i lokální mikrocirkulaci a podporuje lymfatickou drenáž dané patologické oblasti. Existují ale metody k léčbě otoku účinější (lymfodrenáž ruční/přístrojová), jejich primární doménou je právě terapie otoku. U HILu bych to viděla spíš jako příjemný bonus a redukce otoku pouze laserováním nebude nijak výrazná.

5.11.2017Jana

Dekuju za odpoved,pani Jitko,jak me poslali z motola,po sundani sundani sadry 13.10,stim ze mam zacit od 24.10zacit chodit na rehabilitace,tak jiz chodim dvakrat v tydnu na magnet,vodu a cviceni,ale otok malicku porad mam,tak si ted rikam jestli sem nemela zajit k chyrurgovi,ale po ukonceni rehabky,se mam zajit do motola na kontrolu.

4.1.2018Jarmila

Dobrý den, syn 8 let si 10.11.2017 lehce nalomil II prst na levé noze.Měl obj hematom a po RTG konstatovali, drobnou nerovnost střd.článku. Dostal fixaci na 4 dny (náplast), pak sundat 14 dní bez sportu. Vše jsme dodrželi, prst ho nebolí, hůř se ohýbá, ale stále je nateklý, nevím zda je to ok? Děkuji za odpověď.

4.1.2018Jarmila

Dobrý den, syn 8 let si 10.11.2017 lehce nalomil II prst na levé noze.Měl obj hematom a po RTG konstatovali, drobnou nerovnost střd.článku. Dostal fixaci na 4 dny (náplast), pak sundat 14 dní bez sportu. Vše jsme dodrželi, prst ho nebolí, hůř se ohýbá, ale stále je nateklý, nevím zda je to ok? Děkuji za odpověď.

8.1.2018Mgr. Jitka Kobrová, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den, Jarmilo. Po znehybnění může přijít omezení/ztráta hybnosti. Určitě ho zkuste objednat k rehabilitačnímu lékaři, aby mu vypsal poukaz na fyzioterapii - tam by si s tím měli hravě poradit. S pozdravem, Jitka Kobrová

20.1.2018Tamara Zámečniková

Dobrý dem,20 listopadu 2017 jsem si zlomila člunkovou kost zápěstí,sádru mi sundali 4 ledna 2018 skoro po sedmi týdnech fixace,pak jsem dostala na 2 týdny ortézu,mám za sebou jednu rehabilitaci,rukou i prsty hýbu,ale ruka bolí a je stále oteklá,je to normální? S pozdravem Tamara

24.1.2018Mgr. Miroslav Brůža, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den Tamaro, samozřejmě je zde možnost poruchy lymfatického systému. Po takové traumatizaci to k tomu někdy bohužel patří. Samozřejmě by se k tomu měl vyjádřit lékař. Pokud zůstává otok, zvýšená teplota a bolest v klidu např. i v noci může se jednat o počáteční fázi algodystrofického syndromu, ale nerad bych vás tím strašil. Určitě se poraďte jak na rehabilitaci, tak s lékařem. Po tak dlouhé fixaci musíte mít trpělivost a snahu ruku, co nejlépe zrehabilitovat, určitě se to brzy zlepší. S pozdravem Miroslav Brůža.

15.2.2018Kateřina Pokorná

Dobrý den.29.prosince mě při uklouznutí na parkovišti po lyžování partner nakop běžkařskou botou do kotníku.Neoteklo to ale bolelo, tak jsem druhý den jela do nemocnice a dozvěděla se že je to zlomené, těsně nad kotníkem. Nic mě nerovnali a rovnou dali sádru. Za 10 dní podpatek, ale jen na doma. Po necelých 5 týdnech sádru sundali. Tři neděle mám dál chodit o berlích.Ve středu jdu na další kontrolu. Nesmím na to chodit ani rehabilitovat. Jen to sprchuji a plavu v bazénu.Pod kotníkem mám citlivý otok, který nemizí ani přes noc.Je takový otok v normálu, jsem z toho trochu nervozni . Moc děkuji za Váš názor s pozdravem Pokorná

15.2.2018Mgr. Miroslav Brůža, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den Kateřino, otok pod kotníkem, hlavně tedy pod zevním kotníkem je velmi častý, resp. jedná se o místo, kde se drží nejdéle, pokud otok samotný je přítomen. Zákaz rehabilitace mě ale velice zaráží až znepokojuje. Proč byste nemohla docházet pravidelně na rehabilitaci, když ale můžete chodit o berlích a navíc i plavat v bazénu? Zkuste se poradit s nějakým šikovným fyzioterapeutem, jak postupně začít zatěžovat kotník při cvičení. Je dost možné, že zatěžujete kotník např. při plavání neadekvátně k tomu, aby se otok stihl přes noc tzv. vstřebat. Pokud to máte blízko na Prahu 10, domluvte si termín u mne v Rehabilitaci Rehasport v Benicích, rád vám poradím. 602777725. Přeji hezký den, Miroslav Brůža.

17.2.2018Jarmila

Dobrý den.Po pádu jsem si pranila malíček.Rentgen neprokázal zlomeninu.Malíček byl modrý a nateklý a mírně odřený..V úrazové nemocnici mi předepsali Tamoksyklav po kterém jsem dostala alergii. Při další kontrole mně Protáhli prstem drén a ruku mně dali do sádry.To stejné se ještě znovu opakovalo.Po měsíci jsem byla na 10 rehabilitacích,malíček mám zahojený,avšak nepohyblivý ,otok je mírnější .Jsou to již 3 měsíce po úrazu,mám oteklé ostatní prsty na ruce,i dlaň.Mám v ruce bolestivé pnutí ,přesto,že denně prsty procvičuji jak mně doporučil lékař na poslední kontrole v ÚN v Brně..Můžete mi prosím poradit ,jak se otoku zbavit a nebo kdy otok pomine? Děkuji za odpověď. Jarmila

19.2.2018Mgr. Jitka Kobrová, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den, Jarmilo. Pokud myslíte lék Amoksiklav, tak to je antibiotikum, které Vám bylo doporučené k užívání, aby se rána nezanítila a poranění se nezkomplikovalo. Pokud není plná hybnost v pohybovém segmentu, může přetrvávat otok i v širší oblasti od poraněného prstu. Také pokud jsou například stále přítomny známky zánětu, tak může přetrvávat otok. Doporučuji vyloučit, že by v místě kde došlo k úrazu byla nějaká bakteriální infekce. Pokud není, soustředit vše k plné obnově hybnosti všech kloubů postižené ruky a zápěstí. K redukci otoku (po vyloučení infekce) lze terapii doplnit o ruční lymfodrenáž.

13.3.2018Václav

Dobrý den už jsem šestý týden po operaci zlomeniny pažní kostí a mám stále otok v oblasti lokte.je to normální průběh? Dávali mi do pažní kostí 30cm dlouhý hřeb.Moc děkuji za odpověď

21.3.2018Mgr. Miroslav Brůža, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den Václave, určitě to lze považovat stále za pooperační otok, který se může výrazně upravit. Pro urychlení hojení, což znamená i zmenšení otoku je podpora lymfatického systému manuální lymfodrenáží správnou volbou. Musí k tomu určitě probíhat i správně volená fyzioterapie - režimová opatření a cvičení. Jestli nemáte svého fyzioterapeuta, či rehabilitaci kam docházíte, můžete se obrátit na nás - www.rehabilitace.rehasport.cz Přeji hezký den, Miroslav Brůža.

23.3.2018Bára Veselá

Dobrý den, moje babička (63) na dovolené upadla a zlomila si zápěstní kloub. Doktoři chtěli ruku operovat ale my jsme se rozhodli až pro operaci v ČR, takže zlomena ruka je neošetřená a zasádrovaná. Ruka začala babičce otékat (prsty) a my máme strach aby to neznamenalo něco špatného. Prosím poraďte co dělat s otokem. Do odletu nám zbývají tři dny. Děkuji moc za každou odpověď

28.3.2018Mgr. Miroslav Brůža, Rehabilitace Rehasport

Dobrý den Báro, většinou v sádrové fixace mírný otok po takovém úrazu bývá přítomen. Pokud by ale někde začalo pod sádrou něco tlačit, určitě je nutné sádru uvolnit tak, aby nedošlo např. k útlaku nervu. Jsem pouze fyzioterapeut a k takovému stavu jaký má vaše babička, by se měl určitě vyjádřit lékař, já pouze dávám rady dle svých zkušeností tzv. "od stolu". S pozdravem Miroslav Brůža.



Reagovat